Vino intre 20 iunie si 15 septembrie la AFI Cotroceni si exploreaza expozitia interactiva “Inventiile lui Leonardo Da Vinci”!

Intre 20 iunie si 15 septembrie AFI Cotroceni te asteapta in zona cinematografului sa explorezi inventiile lui Leonardo da Vinci.

Cele 44 de exponate au mai fost prezente in alte 76 de orase din tari de pe toate continentele reusind de fiecare data sa atraga zeci de mii de vizitatori. Exponatele sunt grupate tematic in 4 categorii: masinarii de razboi, masinarii de zbor, aparate nautice si hidraulice, iar o categorie aparte ilusteaza principiile mecanicii.

Intrarea este libera

Program tururi ghidate zilnice: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30; 15.30; 16.30; 17.30; 18.30; 19.30; 20.30; 21.30.

DESPRE

Expozitia reuneste 44 de reconstituiri ale inventiilor geniului Renasterii, realizate de specialistii Muzeului Leonardo da Vinci in cooperare cu mediul academic, sub stricta supervizare a profesorului Carlo Pedretti, recunoscut pentru perseverenta si complexitatea abordarilor cu care a imbogatit studiul mecanicii lui Leonardo da Vinci.

Unele dintre modelele expuse sunt interactive si permit vizitatorului o experienta placuta, pentru ca au fost realizate folosind materialele specifice epocii celui care le-a imaginat: lemn, bumbac, alama, fier si cablu. Explicatiile exponatelor sunt prezentate alaturi de o imagine a paginii pe care au fost desenate aceste inventii si care sunt cuprinse, acum, in diferitele caiete care i-au apartinut lui da Vinci, dintre care cel mai recent descoperit: Codex Madrid.

In anul 2001, Guvernul a recunoscut inalta calitate si calificare ale exponatelor realizate de Muzeul Leonardo da Vinci si i-au conferit premiul special „Italia che Lavora”.

Dupa 20 ani de la prima expozitie, numarul total a depasit 100 de expozitii ale masinariilor lui Leonardo da Vinci in intreaga lume, fiind aprobate de oameni de stiinta si desfasurandu-se sub patronajul oficial al consiliilor municipale sau ministerelor culturii din tarile gazda.

Exponatele au fost prezentate si in emisiuni de televiziune, in filme documentare, sau chiar in filmele de la Hollywood: Da Vinci – „Deblocarea geniului” (Discovery HD Canal Canada), Da Vinci – documentar japonez (canalul NHK), „Puntea catre Terabithia”, Walt Disney Film, „Construirea bicicletei, o istorie de viata” – Documentar Beca NZ, Da Vinci – „Anatomia robotilor”, ABC 7.30 Report.

Leonardo da Vinci s-a dedicat cu pasiune studiilor stiintifice in anatomie, biologie, matematica si fizica. Manuscrisele sale, cunoscute sub numele de codexuri, prezinta solutii ingenioase pentru problemele practice ale timpului si a fost capabil sa-si imagineze posibilitatile viitoare, cum ar fi aparatele de zbor si de automatizare. La moartea lui Leonardo, toate scrierile si schitele sale au fost mostenite de catre asistentul sau de incredere, savantul Francesco Melzi. El le-a pastrat si catalogat cu atentie, dar dupa moartea sa, cea mai mare parte din lucrari a fost dispersata. Aproximativ un sfert din manuscrisele lui Leonardo au supravietuit, cele mai multe au fost grupate de catre savanti mai tarziu in Codexuri si Manuscrise de diferite cronologii si dimensiuni.

Conceptul original, de a realiza o expozitie de “masini interactive” bazate pe caietele lui Leonardo, a fost realizat de Muzeul Leonardo da Vinci la inceputul anilor 1990, cu aprobarea cercetatorilor eminenti si a istoricilor.

Astfel a aparut expozitia care “aduce la viata” geniul si inventiile lui Leonardo. De atunci expozitia a calatorit in intreaga lume, in orase si centre ca: Siena, Fiesole, Venezia (muzeu permanent), Aquila, Roma, Napoli, Palermo, Milano, Torino, Taormina, Ortigia, Catania, Cagliari, Trento, Bergamo, Assisi, Alessandria, Sassuolo, Bologna, Pavia, Livorno, Varsavia, Bucuresti, Paris, Rombas, Strasburg, Madrid, Berlin, Viena, Hartberg, Copenhaga, Hull, Brema, Monaco, Praga, Bruxelles, Basilea, Lugano, Helsinki, Cipru, Liban, Beirut, Rouen, Rio de Janeiro, Belhorizonthe, San Paolo, Brasilia, Toronto, Montreal, Chicago, Seattle, Sacramento, Houston, San Diego, San Francisco, Detroit, Los Angeles, Palmspring, San Louis, Denver, Brandenton, Las Vegas, Hollywood, Shanghai, Guangdong, Dailan, Seoul, Busan, Macao, Taipei, Jeju (Corea del Sud, muzeu permanent), Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Australia si Noua Zeelanda, Dubai, Melbourne, Palmersone, Sydney, Perth, Adelaide, Brisbane, Christchurch, Wellington, Auckland, cu peste 15 milioane de vizitatori.